Tematski moduli

Sarajevo: Žene u svijetu islamskih nauka – doprinosi u hadisu i fikhu

U toku je upis polaznika/ca na tematski modul „Žene u svijetu islamskih nauka – doprinosi u hadisu i fikhu“. Kroz ovaj kvalitetan, informativan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja vodit će nas mr. Nermina Baljević, teologinja i magistrica religijskih studija.

Ne propustite priliku da se kroz ovo svojevrsno putovanje kroz historiju islama upoznate s različitim društvenim kontekstima u kojima su muslimanke učile, podučavale i djelovale na društvene procese, da otkrijete kako su žene bile živo bilo obrazovnog sistema te kako su čuvale, prenosile i tumačile Poslanikovu, a.s., riječ i tako razvijale nauku hadisa.

Modul „Žene u svijetu islamskih nauka – doprinosi u hadisu i fikhu“ sadrži devet predavanja:

  • Autoritet žena uspostavljen islamskim izvorima i njihovim vlastitim djelovanjem;
  • Žene kao prenositeljice hadisa i primjeri hadisa koje su prenosile žene;
  • Žene kao istraživačice i izučavateljice hadisa;
  • Gdje i kako su žene učile hadis;
  • Ko su bili učitelji žena;
  • Šta su žene proučavale kroz hadis;
  • Uloga žena u širenju znanja;
  • Žene i kritika hadisa;
  • Žene u drugim islamskim naukama.

Predavačica: mr. Nermina Baljević, teologinja i magistrica religijskih studija

Trajanje ciklusa: 18.1-15.3.2018.

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI “Nahla”, Džemala Bijedića 122

Termin održavanja: četvrtkom, 18.00-20.00 h (s pauzom od 20 min)

Kako se prijaviti:

Prijaviti se možete putem ONLINE FORMULARA ili na Nahlinom info desku. Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 30 KM po osobi za cijeli kurs (posebna pogodnost: bračni parovi kurs plaćaju 50 KM). Participaciju je potrebno uplatiti najkasnije do 14.1.2018. godine. Po završetku kursa polaznicima/cama se izdaje certifikat.

O predavačici:

Nermina Baljević zvanje magistrice na polju društvenih nauka, oblast Religijskih studija, stekla je 2013. godine u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Radila je u Gazi Husrev-begovoj medresi i u vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta IZ. Radila u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu kao profesorica „Kulture religija“ i predmeta „Religious studies“ na Međunarodnom Kembridž centru. Od 2015. godine u penziji. Od 1990. godine do danas učestvovala je u osnaživanju žena u bh. društvu aktivno doprinoseći i učestvujući u osnivanju i radu prvih ženskih nevladinih organizacija u BiH.

_______________

Modul „Žene u svijetu islamskih nauka – doprinosi u hadisu i fikhu” dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira u saradnji s Centrom za napredne studije iz Sarajeva s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz različitih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.