Seminari i radionice

Bihać: 1001 izum: zlatno doba islamske civilizacije – radionica za djecu (2018)

Neka vaša djeca upoznaju zlatno doba islamske civilizacije. Otkriju kulturni i naučni doprinos muslimana svjetskoj civilizaciji kroz eksperimente na kojima su radili slavni muslimanski naučnici.

Radionica je namijenjena dječacima i djevojčicama uzrasta od 10-14 godina.

Kroz radionice vaša djeca će:

  • Biti u ulozi slavnog naučnika El-Džezerija, začetnika robotike, i ubijedit će halifu kako će njihov izum, vodena pumpa, riješiti problem navodnjavanja poljoprivrednih površina.
  • Upoznat će Abbasa ibn Firnasa, prvog čovjeka koji je pokušao letjeti. Istražiti kako ptice kontroliraju slijetanje na zemlju i pomoći Ibn Firnasu da unaprijedi svoju leteću mašinu. Napravit će i testirati Ibn Firnasovu letjelicu.
  • Konstruisati vlastitu pin-hol kameru, prethodnicu moderne kamere, po uzoru na Ibn Hejsema, oca moderne optike. Otkriti razlike između moderne digitalne i pin-hol kamere.
  • Upoznati slavne hemičare El-Kindija i Džabira ibn Hajana i saznati kako je nastao parfem. Napraviti vlastito eterično ulje iz kore narandže.

TERMIN ODRŽAVANJA I CIJENA: Radionice će se održati 5.5. i 6.5.2018. godine u terminu od 10.00 do 15.00. Radionice su povezane i potrebno je prisustvovati oba dana. Djeca će imati priliku da pogledaju film o naučnicima čije su izume otkrivali kroz radionicu i urade kvizove znanja. Cijena radionice 30KM (za dvoje djece iz jedne porodice cijena 50KM) U cijenu je uračunat materijal za sve četiri radionice, užina i osvježenje na pauzama.

EDUKATORICA: Aida Sinanović-Brčić, prof.

NAČIN PRIJAVE: Mjesto na radionici za vaše dijete, osiguravate uplatom na info desku Nahle, svakim danom osim subote od 12 do 20h. Mjesto na kursu se osigurava na osnovu redoslijeda uplate. Rok za prijavu je 30. april 2018. Broj mjesta na radionici je ograničen.

Omogućite svojoj dječici da proputuju kroz prošlost!