Seminari i radionice

Bihać: Nove dimenzije namaza – ciklus seminara

Namaz u životu muslimana ima poseban značaj, kao najčešće ponavljani ibadet. Stoga vam ovog ramazana u Nahli nudimo program “Nove dimenzije namaza” putem kojeg ćete imati priliku upoznati se s različitim aspektima namaza.

PRIJAVNI FORMULAR

KONCEPT I SADRŽAJ EDUKACIJE:

MODUL 1: Fizički benefiti namaza na ljudsko tijelo
Značaj svih namaskih pozicija i pokreta na pojedine dijelove ljudskog tijela i kontrakciju mišića, benefiti ukupne dnevne aktivnosti tokom namaza te veza između namaza i drugih fizičkih aktivnosti.

MODUL 2: Namaz kroz menadžment
Kako se pravila, rad, red, disciplina i ponašanje koja nalazimo u namazu u zajednici reflektiraju na porodicu i druge društvene kontekste; kako razviti strategiju na osnovu namaza u zajednici.

MODUL 3: Pedagoški aspekti namaza
Koje su društvene funkcije namaza, koliko nam namaz pomaže u našoj socijalnoj integraciji, kakav utjecaj na društvene promjene namaz ima i da li nas (pre)odgaja?

MODUL 4: Psihološki aspekti namaza
Povezanost namaskih vremena s lučenjem hormona te cjelokupnom efikasnošću duha, uma i tijela; veza između  namaza i emocija, koji psihički procesi se odvijaju tokom namaza, veza između namaza i ega, te samopoštovanja,  samopouzdanja i prihvatanja drugih.

MODUL 5: Kur’ansko-hadiski aspekt namaza
Kroz Kur’an i hadis obraditi značaj duhovne komponente namaza, koji su benefiti sveprisutnosti duha, uma i tijela u namazu i na koji način to možemo postići.

Kada?

Datum održavanja: 26. mart, 2. i 9. april 2023.
Vrijeme održavanja: 11.00-13.00h
Mjesto održavanja: CEI Nahla Bihać, Bosanskih šehida bb., II lijevi prilaz

Prijava: PRIJAVNI FORMULAR

Edukatori/edukatorice:

1. Nermin Šišić, profesor tjelesnog odgoja i sporta, po zanimanju trener sportske mase i kondicijski trener, završio i Fitness učilište u Zagrebu. Radi na programu postoperativne rehabilitacije, takmičar je u crossfitu, ostvario je više pobjeda, a jedna od njih je prvo mjesto u Croatian Throwdown 2018. Osnivač je i trener sportskog kluba Unity

2. Zineta Horozović, predavačica i voditeljica seminara i edukacija iz oblasti nutricionizma i menadžmenta

3. Senaid Haskić, profesor islamske teologije i magistar religijske edukacije

4. Nejra Nesimović, sistemska porodična psihoterapeutkinja

5. Nermina Ljubijankić, diplomantica Univerziteta Al-Azhar, na Odsjeku šerijatskog prava. Magistarski studij završila na IPF Bihać gdje je 2020. odbranila tezu Dijalog u Kur'anu. Dugogodišnje iskustvo u obrazovanju odraslih u oblasti fikha, kur'anskih nauka te arapskog jezika