Arapski jezik kroz Kur'an

Sarajevo: Arapski jezik kroz Kur'an (I ciklus 2019/20)

Ne propustite upis na I, II i III stepen arapskog jezika kroz Kur'an! Učite arapski jezik na novi, lakši i jednostavniji način!

Ukoliko želite razumjeti sadržaje koje svakodnevno učite u namazima i dovama, ali i ostvariti osnovnu komunikaciju na arapskom jeziku, kurs „Arapski jezik kroz Kur'an“ je prava prilika za to. Ovaj kurs namijenjen je ženama koje poznaju osnove arapskog pisma.

Tokom kursa stiču se osnovna znanja o vrstama riječi, njihovoj promjeni, imenskoj i glagolskoj rečenici, jednostavnim i složenijim glagolskim formama, tvorbi riječi iz glagola te njihovom korištenju u ajetima na različitim mjestima u Kur'anu. Kroz primjere iz kratkih kur'anskih sura i dova učimo arapske riječi, sintagme, njihove relacije u rečenici i značenja. Također, najfrekventnije kur'anske pojmove tumačimo (tefsirimo) ulazeći u njihova dublja značenja, nastojeći ih prepoznati i razumjeti u kur'anskom tekstu.

Kurs se sastoji iz šest stepena, a svaki stepen ima 36 časova i traje dva i po mjeseca. Nastava počinje u utorka, 1. oktobra 2019, a održavat će se dva puta sedmično po 90 minuta u sljedećim terminima:

  • I stepen, utorkom i četvrtkom, 18.00 – 19.30
  • II stepen, utorkom i četvrtkom, 16.30 – 18.00
  • III stepen, utorkom i četvrtkom, 19.30 – 21.00

Polaznice koje se prijavljuju na II ili III stepen, a do sada nisu pohađale kurs arapskog jezika kroz Kur'an, na prvom susretu trebaju polagati besplatan test nivoa poznavanja jezika.

Kurs je BESPLATAN za članice Centra. Saznajte kako se učlaniti – OVDJE.

Kurs vodi doc. dr. Zehra Alispahić, profesorica arapskog jezika na Fakultetu islamskih nauka.

Prijave: putem ONLINE FORMULARA ili na Nahlinom info desku, svakim danom od 12 do 20 sati.

Za dodatne informacije, možete se obratiti na email: edukacija@nahla.ba ili kontakt telefon 033/710-650.

Utisci polaznica:

Preporučujem ovaj kurs jer se kroz njega povećava znanje o značenju Allahovog govora, o značenju ajeta i dova koje svakodnevno izgovaramo. Osim toga zagarantovano je lijepo i ugodno vrijeme s divnom profesoricom i učesnicama kursa. – polaznica

Zahvaljujući ovom kursu mogu razumijeti značenja velikog dijela riječi prilikom čitanja Kur'ana. Osim toga, u stanju sam skoncentrisati se na namazu više i bolje nego prije. Ovaj kurs me promijenio i oplemenio. – polaznica