Tematski moduli

Sarajevo: Čovjek i Kur'an iz perspektive savremenosti

Ne propustite priliku da kroz ovo svojevrsno duhovno putovanje otkrivate višeslojne dimenzije Kur’ana i pronalazite inspiraciju u svevremenskim vrijednostima svetog teksta.

OBAVIJEST

Zbog ograničenih kapaciteta nismo u mogućnosti prihvatiti više prijava na modul, popunjen je broj mjesta u ovom ciklusu. Hvala vam na interesovanju za naše programe.

_____________________________________

U toku je upis polaznika/ca na tematski modul „Čovjek i Kur'an iz perspektive savremenosti“. Kroz ovaj kvalitetan, informativan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja vodit će nas prof. dr. Enes Karić.

Modul „Čovjek i Kur'an iz perspektive savremenosti“ sadrži devet predavanja:

  • Kur’an kao sveti govor i svevremenska poruka;
  • Struktura, teme i glavni planovi Kur’ana (etički, antropološki, eshatološki);
  • Zašto je Kur’an potrebno tumačiti?
  • Čovjek Kur’ana kao čovjek kulture riječi;
  • Čovjek i priroda u Kur’anu;
  • Kultura življenja iz kur’anske perspektive;
  • Kultura ishrane kroz Kur’an;
  • Brak i bračni život – kur’anska vizija;
  • Čovjek Kur’ana kao biće kulturnih zajednica.

Predavač: prof. dr. Enes Karić

Trajanje ciklusa: 17.11.2016 – 12.1.2017.

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI “Nahla”, Džemala Bijedića 122

Termin održavanja: četvrtkom, 18.00-20.00 h (s pauzom od 30 min)

Kako se prijaviti:

Prijaviti se možete putem ONLINE FORMULARA ili na Nahlinom info desku. Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 30 KM po osobi za cijeli kurs (posebna pogodnost: bračni parovi kurs plaćaju 50 KM). Participaciju je potrebno uplatiti najkasnije do 13.11.2016. godine. Po završetku kursa polaznicima/cama se izdaje certifikat.

O predavaču:

Akademik Enes Karić doktor je filoloških nauka, redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, te aktivni član jordanske Kraljevske akademije nauka “Alul-Bejt”. Autor je i prevoditelj brojnih knjiga i stručnih članka iz islamistike, filologije i beletristike na bosanskom, engleskom, njemačkom i arapskom jeziku.

_______________

Modul „Čovjek i Kur'an iz perspektive savremenosti” dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira u saradnji s Centrom za napredne studije iz Sarajeva s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz različitih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.