Tematski moduli

Sarajevo: Islamska umjetnost i arhitektura

U toku je upis polaznika/ca na tematski modul “Islamska umjetnost i arhitektura – ljepota koja povezuje s Bogom”. Kroz ovaj izuzetno sadržajan, kvalitetan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja vodit će vas prof. dr. Nusret Isanović.

Ne propustite ovu priliku da se upoznate s ljepotom koja muslimane stoljećima povezuje s Bogom i započnete putovanje u jedan sasvim novi, fascinantni svijet islamske umjetnosti koji će obogatiti vaše znanje i oplemeniti svakodnevnicu.

Modul „Islamska umjetnost i arhitektura“ uključuje 9 predavanja i radionica sa sljedećim temama:

  1. Mjesto islamske umjetnosti u općoj povijesti umjetnosti: odnos ikoničnog i anikoničnog u umjetnosti;
  2. Osobena narav islamske umjetnosti: umjetnost zasnovana na načelu tevhida;
  3. Temeljne forme islamske umjetnosti: kaligrafija, arabeska, arhitektura, minijaturno slikarstvo, tradicionalni zanati;
  4. Kaligrafija – sveta umjetnost islama;
  5. Islamska arhitektura;
  6. Najznačajnija djela islamske arhitekture: Kupola na Stijeni, Velika džamija u Damasku, Alhambra, Selimija džamija u Edirnama, Tadž Mahal, Šah Abasova džamija u Isfahan;
  7. Duhovna značenja islamske umjetnosti (umjetnost kao sjećanje/zikr i put prema Bogu);
  8. Djela islamske umjetnosti i arhitekture u Bosni i Hercegovini;
  9. Obilazak objekata islamske arhitekture u Sarajevu (Begova džamija, Kuršumlija medresa, bezistani, Svrzina kuća).

Predavač: prof. dr. Nusret Isanović

Trajanje ciklusa: 29. novembar 2014-31. januar 2015.

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI “Nahla”, Džemala Bijedića 122

Termin održavanja: subotom, 17.00-19.00 h (s pauzom od 30 min)

Kako se prijaviti:

Prijaviti se možete na info desku CEI Nahla najkasnije do 25. novembra 2014. godine. Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 30 KM po osobi za cijeli kurs (posebna pogodnost: bračni parovi kurs plaćaju 50 KM). Po završetku kursa polaznicima/cama se izdaje certifikat.

O predavaču:

Prof. dr. Nusret Isanović zvanje doktora nauka iz islamske filozofije i islamske umjetnosti stekao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Na nekoliko fakulteta predaje predmete iz područja opće i islamske filozofije, islamske kulture, opće i islamske etike i islamske umjetnosti i estetike. Objavio je više knjiga i preko 90 stručnih radova iz različitih oblasti. Učestvovao je kao predavač na stručnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Voditelj je više ekspertnih timova za izradu elaborata ili projekata za osnivanje novih fakulteta, odsjeka, doktorskih i magistarskih studija. Ugledni je član akademske zajednice, te dobitnik priznanja za unapređenje visokog obrazovanja.

_______________

Modul „Islamska umjetnost i arhitektura“ dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz temeljnih islamskih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.