Tematski moduli

Sarajevo: Razumijevanje hadisa

Ne propustite priliku da se kroz ovaj izuzetno sadržajan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja upoznate s osnovnim postavkama islamske filozofije i započnete putovanje u jedan sasvim novi, fascinantni svijet islamske misli koji će obogatiti vaše znanje i oplemeniti svakodnevnicu.

Ne propustite priliku da se kroz ovaj izuzetno sadržajan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja upoznate s temeljnim značenjem i načelima hadisa kao utjelovljenja misaone metodologije Kur’ana.

Modul „Razumijevanje hadisa“ uključuje 9 predavanja sa sljedećim okvirnim temama:

  • historijat nastanka hadisa,
  • načini skupljanja i zapisivanja hadisa,
  • utvrđivanje autentičnosti hadiskih tekstova,
  • hadis kao izvor islama i povjerenje prema njemu,
  • metode istraživanja sadržaja i značenja hadisa,
  • kontekstualno razumijevanje hadisa,
  • analiziranje i spoznaja Poslanikovih, a.s., iskaza,
  • razumijevanje duha i značenja hadisa u našem dobu,
  • razumijevanje hadisa u kontekstu drugih izvora islama.

Predavač: mr. Mehmedalija Hadžić

Trajanje ciklusa: 13. april-8. juni 2014.

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI “Nahla”, Džemala Bijedića 122

Termin održavanja: nedjeljom, 17-19 h (s pauzom od 30 min)

Kako se prijaviti:

Prijavu koja sadrži vaše ime i prezime, kontakt telefon i zanimanje pošaljite na info@nahla.ba najkasnije do 10. aprila 2014. godine. Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 30 KM po osobi (50 KM za bračni par). U ovu cijenu su uključeni radni materijali koje će polaznici dobiti na početku programa, te izdavanje certifikata po njegovom završetku.

O predavaču:

Diplomirao je na Fakultetu za arapski jezik i humanističke nauke Univerziteta Muhammed V u Fezu (Maroko), a zatim i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek za arapski jezik i filozofiju, završio postdiplomski studij lingvistike 1986. godine, a postdiplomski studij politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1997. godine. Obnašao je značajne dužnosti u Islamskoj zajednici u BiH: bio je urednik u redakciji lista “Preporod”, stručni saradnik u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, vjersko-prosvjetni referent u Odboru IZ-e u Sarajevu, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi, savjetnik Reisul-uleme za islamska pitanja i glavni i odgovorni urednik časopisa “Glasnik”. Preveo je nekoliko klasičnih djela s arapskog na bosanski jezik, među kojima je najznačajnija Buharijina zbirka hadisa, sažetak (2004) te učestvovao u nekoliko značajnih prevodilačkih projekata. Nosilac je nagrade i priznanja fondacije „Hasan ef. Škapur“ za doprinos na polju hadiske znanosti (2006). Autorske radove objavljuje u brojnim časopisima. Učestvovao je na više značajnih domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

___________________________________________________________

Modul „Razumijevanje hadisa“ dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira u saradnji s Centrom za napredne studije iz Sarajeva s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz temeljnih islamskih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.