Tematski moduli

Sarajevo: Sira – životopis Muhammeda, a.s.

U toku je upis polaznika/ca na tematski modul „Sira – životopis Muhammeda, a.s. “ Kroz ovaj kvalitetan, informativan i pažljivo koncipiran ciklus predavanja vodit će nas dr. hfz. Safvet Halilović.

Ne propustite priliku da se upoznate sa životnim putem posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., čija je primarna misija bila odgoj i podizanje čovjeka. U vrtlogu sveopćih kriza kojima je izložen čovjek u savremenom dobu ovaj modul omogućava upoznavanje sa životnim putem čovjeka koji je, po slovu Kur'ana, poslan kao milost svjetovima i koji je divan uzor za harmoničan život u svim segmentima ljudske egzistencije.

Modul „Sira – životopis Muhammeda, a.s.” sadrži devet predavanja sa sljedećim tema:

  1. Značaj poznavanja Poslanikovog životopisa za čovjeka savremenog doba
  2. Poslanikov život od rođenja do poslanstva – značajni događaji i pouke
  3. Početak Objave; Ikre i njegove implikacije na ljudsku povijest
  4. Kako su se prvi muslimani nosili sa životnim iskušenjima i nedaćama
  5. Hidžra i njene poruke za čovjeka našeg doba
  6. Islamsko razumijevanje mira i rata i Poslanikov odnos prema nemuslimanima
  7. Sporazum na Hudejbiji i Poslanikove diplomatske aktivnosti
  8. Svevremenost Poslanikovih poruka s Oproštajnog hadža
  9. Posljednja Poslanikova (o)poruka muslimanima

Predavač: dr. hfz. Safvet Halilović

Trajanje ciklusa: 14. april – 9. juni 2015.

Mjesto održavanja: multimedijalna sala CEI “Nahla”, Džemala Bijedića 122

Termin održavanja: utorkom, 18.00-20.00 h (s pauzom od 30 min)

Kako se prijaviti:

Prijaviti se možete putem ONLINE FORMULARA ili na info desku CEI Nahla najkasnije do 11. aprila 2015. godine. Polaznici/ce plaćaju participaciju u iznosu od 30 KM po osobi za cijeli kurs (posebna pogodnost: bračni parovi kurs plaćaju 50 KM). Po završetku kursa polaznicima/cama se izdaje certifikat.

O predavaču:

Hfz. Safvet Halilović, doktor islamskih nauka, redovni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka. Autor i prevoditelj brojnih knjiga i stručnih članka iz islamistike na bosanskom, engleskom i arapskom jeziku.

_______________

Modul “Sira – životopis Muhammeda, a.s.” dio je ciklusa tematskih modula koje od 2014. godine Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” realizira u saradnji s Centrom za napredne studije iz Sarajeva s ciljem da omogući stjecanje kvalitetnog znanja iz temeljnih islamskih disciplina širokom krugu ljudi, uz svesrdnu pomoć renomiranih stručnjaka iz ovih oblasti.