Seminari i radionice

Tuzla: Različite dimenzije namaza – ciklus seminara

Namaz u životu muslimana ima poseban značaj, kao najčešće ponavljani ibadet. Kroz program “Različite dimenzije namaza” u Nahlinom centru u Tuzli imat ćete priliku upoznati se s različitim aspektima namaza.

PRIJAVNI FORMULAR

KONCEPT I SADRŽAJ EDUKACIJE:

MODUL 1: Fizički benefiti namaza na ljudsko tijelo
Značaj svih namaskih pozicija i pokreta na pojedine dijelove ljudskog tijela i kontrakciju mišića, benefiti ukupne dnevne aktivnosti tokom namaza te veza između namaza i drugih fizičkih aktivnosti.

MODUL 2: Kur’ansko-hadiski aspekt namaza
Kroz Kur’an i hadis obraditi značaj duhovne komponente namaza, koji su benefiti sveprisutnosti duha, uma i tijela u namazu i na koji način to možemo postići.

MODUL 3: Pedagoški aspekti namaza
Koje su društvene funkcije namaza, koliko nam namaz pomaže u našoj socijalnoj integraciji, kakav utjecaj na društvene promjene namaz ima i da li nas (pre)odgaja?

MODUL 4: Namaz kroz menadžment
Kako se pravila, rad, red, disciplina i ponašanje koja nalazimo u namazu u zajednici reflektiraju na porodicu i druge društvene kontekste; kako razviti strategiju na osnovu namaza u zajednici.

MODUL 5: Psihološki aspekti namaza
Povezanost namaskih vremena s lučenjem hormona te cjelokupnom efikasnošću duha, uma i tijela; veza između  namaza i emocija, koji psihički procesi se odvijaju tokom namaza, veza između namaza i ega, te samopoštovanja,  samopouzdanja i prihvatanja drugih.


Kada?

Datum održavanja: 29. februar, 5. i 7. mart 2024.
Vrijeme održavanja: 17.00h – 20.00h
Mjesto održavanja: EC Nahla Tuzla, Mitra Trifunovića Uče bb, multimedijalna sala

Prijava: PRIJAVNI FORMULAR