Aktuelnosti i događaji

Dalia Mogahed i Laila al-Arian u posjeti CEI Nahla

U nedjelju, 19. decembra 2021, ugostili smo dvije istaknute aktivistice i nadasve inspirativne i snažne žene našeg doba, koje svojim djelovanjem motiviraju mlade žene širom svijeta – Daliu Mogahed i Lailu al-Arian. Njihov boravak u Sarajevu iskoristile smo da ih upoznamo s Nahlinim radom i rezultatima u posljednjih 20 godina, a to je bila i odlična prilika za polaznice programa za mlade u Nahli da kroz razgovor s gošćama dobiju dragocjene savjete i odgovore na brojna pitanja koja ih zanimaju.

Predsjednica i osnivačica Nahle Sehija Dedović upoznala je gošće s idejom i razvojnim putem Centra i predstavila ključne izazove s kojima se susreću žene u bosanskom društvu.

U izuzetno zanimljivoj diskusiji s gošćama, koju je moderirala mr. Đermana Kurić, mlade djevojke i žene, članice i alumne Nahlinog kluba mladih Tignum te polaznice Nahlinih edukacija za mlade aktivistice tražile su odgovore na pitanja koja muče veliki broj društveno aktivnih mladih žena današnjice: Kako uspješno balansirati između ponekad potpuno različitih svjetova u kojima se kreću u različitim javnim ili društvenim prostorima? Kako održati zdravu ravnotežu i spriječiti sagorijevanje uzrokovano intenzivnim stresom i pritiscima? Kako ostati dosljedna i ne kompromitovati vlastite vrijednosti u okruženju koje im često šalje oprečne poruke o ženama i njihovom mjestu na ovom svijetu?

Dalia Mogahed, direktorica istraživanja na američkom Institutu za socijalnu politiku i razumijevanje na kojem vodi istraživačke programe i programe liderstva, istakla je da je moguće živjeti u skladu sa svojim principima i uspjeti, čak i u vrlo konkurentnom okruženju i da oni koji ne odustaju od svojih vrijednosti postižu veće uspjehe od onih koji ih kompromituju. Osvrnula se na značaj promjene mindseta kad je riječ o društveno aktivnom djelovanju koje često uzima svoj danak kroz sagorijevanje i bolesti izazvane stresom. Ilustrovala je svojim primjerom koliko joj je pomoglo kad je osvijestila da je naša svrha da služimo zajednici i služimo Bogu na prvom mjestu tu za naše dobro, prije pomaganja bilo kome drugom. Rekla je da smatra da je tajna uspostavljanja balansa biti skromniji kad je riječ o neophodnosti našeg postojanja i gledati posao kao privilegiju i način na koji ostvarujete svoju svrhu, ali ne smatrati sebe neophodnim da se bilo koji posao uradi.

Svakoj mladoj ženi danas Dalia Mogahed je iz svog životnog i poslovnog iskustva poručila:
„Ne bavi se sitnicama i trivijalnim stvarima, posveti se velikim, uzvišenim ciljevima u svom životu! Sitnice su me okupirale veliki dio mog života – kako izgledam, koliko imam kilograma, šta drugi misle o meni i sl. Naše društvo žene neprestano pogrešno usmjerava na to da se većinu vremena bave takvim nebitnim stvarima. To je nešto na šta sebe morate stalno podsjećati.
Ostavi nebitne stvari, radi velike stvari!”

Laila al-Arian, istaknuta američka TV novinarka, rediteljica i izvršna producentica istraživačkog dokumentarnog programa Fault Lines, u svom obraćanju mladim aktivisticama podvukla je da je za svaku mladu osobu veoma važno da bude svjesna za šta se tačno zalaže u životu, koji su njeni glavni principi i da djeluje u skladu s njima:

„Važno je imati dobre namjere u svemu što radite i stalno se preispitivati: Radim li ovo za lajkove na društvenim mrežama, da ljudi misle da sam cool i da me cijene ili zato što imam više ciljeve? Preispitivanje vlastite svrhe i namjera je veoma važno. To će vam pomoći da lakše donesete važne odluke. Svaki dan pitajte sebe: “Šta danas želim postići i kako se to uklapa u moje osnovne principe?”

Svakoj mladoj ženi danas Laila je iz svog životnog i poslovnog iskustva poručila: „Nemojte podrazumijevati da će samo zato što nešto dobro radite i što ste sjajni u svom poslu neko prepoznati vaš trud i nagraditi vas unapređenjem ili boljim uslovima. Za svaki uspjeh se morate izboriti, morate glasno tražiti ono što zaslužujete. Zamišljala sam da će moj život ići određenim putem i da će se ispuniti sve moje nade i snovi. Ali ono što sam usput shvatila je:
Da biste postigli uspjeh morate biti fleksibilni, ići tamo gdje su vam vrata otvorena. Ne čekajte previše pred zatvorenim vratima. Ako su neka vrata predugo zatvorena, to je znak od Allaha da tako treba biti, da trebate ići u nekom drugom smjeru.“

__________________________________________________________

Dalia Mogahed je direktorica istraživanja na američkom Institutu za socijalnu politiku i razumijevanje na kojem vodi istraživačke programe i programe liderstva. Bivša je izvršna direktorica Gallup centra za muslimanske studije, nevladinog istraživačkog centra koji pruža analitičke podatke o pogledima muslimanskog stanovništva širom svijeta. Predsjednik Barack Obama 2009. godine imenovao je među 25 članova Savjetodavnog vijeća za saradnju u oblasti vjere i susjedstva koje je imalo zadatak da izvještava američkog predsjednika o ulozi koju religija može imati u rješavanju društvenih problema i tretiranju pitanja građanskih prava. Koautorica je knjige „Ko to govori u ime islama? Šta milijarda muslimana zaista misli?“, s Johnom Espositom, koja se smatra najvećom i najobuhvatnijom studijom o muslimanskom javnom mnijenju širom svijeta, a koju su ovo dvoje uglednih naučnika uradili nakon opsežnog istraživanja provedenih u 37 muslimanskih zemalja. Česta je stručna komentatorica u svjetskim medijima i na međunarodnim forumima.

Laila Al-Arian je istaknuta američka TV novinarka, rediteljica i izvršna producentica istraživačkog dokumentarnog programa Fault Lines koji ispituje ulogu SAD-a u današnjem svijetu i gledaocima predstavlja neka od najpolarizovanijih pitanja u američkom društvu danas, uključujući zakone o oružju, klimatsku krizu ili pitanje abortusa. Diplomirala je englesku književnost na Univerzitetu Georgetown i magistrirala na Školi novinarstva Univerziteta Columbia u New Yorku. Zajedno s Chrisom Hedgesom autorica je knjige „Kolateralna šteta: Američki rat protiv iračkih civila“. Ima dugogodišnje iskustvo u multimedijalnom novinarstvu, uključujući štampano, digitalno i video novinarstvo. Prije nego što se pridružila timu Fault Linesa Lejla je četiri godine radila za Al Jazeeru, pokrivajući najrazličitije teme, od najmlađeg zatvorenika u Guantanamu do ponovnog naseljavanja iračkih izbeglica u SAD-u. Dobila je neke od najprestižnijih nagrada za svoj rad, između ostalih Peabody i Emmy nagrade za istraživačko novinarstvo.