Aktuelnosti i događaji

Evropski forum muslimanki obilježava 15 godina djelovanja!

Evropski forum muslimanki (EFOMW), čija je članica i CEI Nahla od samog njegovog osnivanja 2006. godine, obilježava 15. godišnjicu svog rada i djelovanja. Tim povodom posebnu poruku uputila je predsjedavajuća Foruma Dorsaf Ben Dhiab.

Evropski forum muslimanki osnovan je 5. marta 2006. godine na svom prvom kongresu održanom na Slobodnom univerzitetu u Briselu pod simboličnim naslovom: „Muslimanke u Evropi: Kakav je njihov doprinos?“

Od tog datuma postignut je veliki napredak. EFOMW je uvijek težio da ujedini ženske snage i glasove, da im pomogne da uče jedni od drugih, da ostvare svoja prava kao muslimanke i konstruktivno igraju aktivnu građansku ulogu u svojim društvima, istovremeno održavajući suštinsku ravnotežu između ličnog razvoja, profesionalne karijere i očuvanja porodice i njene sreće. Značajan, ambiciozan i velikodušan izazov, baš poput ovih žena. Izazov je također prenijeti ovu borbu na mlađe generacije, vratiti imidž volontiranju, jer odvojeno vrijeme za tako plemenit cilj je neprocjenjivo.
Tokom ovih 15 godina djelovanja ostajali smo bez nekih organizacija, ali smo se obogaćivali dolaskom novih, koje rade izvanredne stvari u svojoj zajednici, svom gradu i svojoj zemlji. Bilo je izuzetno iskustvo svjedočiti radu divnih žena koje su mnogo dale Forumu i prenosile plemenite vrijednosti, poput požrtvovanja, velikodušnosti, sestrinstva i strpljenja.

Hvala svim ovim izuzetnim ženama, bivšim lidericama Foruma i volonterkama. One nastavljaju raditi širom svijeta, jer je njihova posvećenost njihova misija i to predivna misija! Neke su napustile ovaj svijet, ali njihov doprinos ostat će zauvijek urezan u naša sjećanja. Također odajemo počast organizacijama osnivačima Foruma koje su sanjale ovo veliko dostignuće i uspostavile njegove temelje, kao i svim našim timovima koji su vjerovali u san i učinili da raste dok ne postane stvarnost.

Nastavit ćemo prenositi glasove svojih članica i velikog broja muslimanki koje dijele naše vrijednosti i naše snove o inkluzivnijoj i ujedinjenijoj Evropi, koja se prema svim sugrađanima odnosi na isti način i nudi iste mogućnosti za sve.

Dorsaf Ben Dhiab, predsjedavajuća Evropskog foruma muslimanki