Nahla kao inspiracija

Nahla na MJC-u

U okviru Muslimansko-jevrejske konferencije (Muslim Jewish conference – MJC), u subotu 12. augusta 2017. godine održana je prezentacija o radu i aktivizmu Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“.

Predavanje je bilo izborno, te je iznenadio priličan broj zainteresiranih učesnika i učesnica konferencije iz Amerike, Britanije, Tunisa, Turske, Kosova, Njemačke koji su pokazali interesovanje za ovu aktivnost.

Tokom prezentacije je predstavljena historija nastanka ideje i koncepta Nahle kao organizacije koja je inspirirana vrijednostima islama, te otvorena za sve s ciljem davanje podrške i osnaživanja žena u bh. društvu. Predstavljeni su svi segmenti koji čine Nahlu: od edukacijskih programa, preko istraživačkog rada, biznis savjetovanja do mnogobrojnih usluga linije zdravlja i fitnessa, koji zajedno čine Nahlu kao jedinstven hub za inspiraciju, mijenjanje perspektiva i rađanje inicijativa.

Učesnici su bili veoma aktivni u diskusiji te ih je osim Nahlinog angažmana i istraživačkog opusa, ponajviše zanimao status muslimanki u društvu danas i tokom socijalizma, te odnos muslimanki prema drugim manjinama.

Muslimansko-jevrejska konfrencija se održava već osmi put, a ovo je drugi put da se održava u Sarajevu, zbog izuzetno dobrih primjera odnosa između Jevreja i muslimana na ovom podneblju već stoljećima. Stotinu mladih lidera iz blizu 40 zemalja svijeta tokom cijele prethodne sedmice je diskutiralo o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka, s ciljem izgradnje prijateljstva, razbijanju stereotipa i saradnje mladih – Jevreja i muslimana.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića te uz podršku Islamske i Jevrejske zajednice u BiH, OSCE-a te Američkog Univerziteta u BiH.