Aktuelnosti i događaji

OSCE/ODIHR trening za trenere

Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ u saradnji s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) od 6. do 9. aprila 2018. godine u Sarajevu je realizirao trening za trenere.

Treningu na temu slobode vjere i uvjerenja, tolerancije i nediskriminacije za aktere civilnog društva prisustvovalo je 20 polaznika/ca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije i Makedonije.

Tokom tri dana radionice su održali Isabella Sargsyan, članica OSCE ODIHR panela eksperata o slobodi vjere i uvjerenja i programska direktorica u Eurasia Partnership fondaciji u Armeniji, Đermana Šeta, savjetnica Odjela za borbu protiv netolerancije i diskriminacije prema muslimanima u OSCE ODIHR-u i Emir Kovačević, član Međureligijskog vijeća BiH.

Cilj treninga bio je da obuči mlade ljude, aktiviste/ice u nevladinim organizacijama, kako bi bili spremni da educiraju različite ciljne grupe o temama koje se tiču slobode vjere i uvjerenja, tolerancije, nediskriminacije i ljudskih prava kroz interaktivne radionice, prezentirajući presude i realne studije slučaja. Učesnice i učesnici su istaknuli kako je ova tema jako važna, ali je rijetko prisutna u javnoj sferi, što rezultira odlukama i zakonima koji nerijetko diskriminiraju osobe različitih vjerskih uvjerenja te često izostaje blagovremena reakcija građana.

Istaknut je primjer odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2016. godine kojom se zabranjuje nošenje vjerskih obilježja zaposlenim u pravosudnim institucijama, a ovako definirana norma pogađa ponajviše i možda isključivo muslimanke koje nose maramu, imajući na umu da je marama jasno i direktno vidljiva, za razliku od drugih vjerskih obilježja. U tom trenutku, reakcije javnosti su bile sporadične, te nije postojala organizirana grupa građana koja se bavi fokusirano ovom pravaškom oblasti.

Ova grupa mladih ljudi pruža nadu da ćemo u bliskoj budućnosti imati kvalitetne mlade aktiviste koji će se ozbiljno i sistematično posvetiti borbi za prava na slobodu vjere i uvjerenja, prijeko potrebnoj u atmosferi sve većih tenzija i neprijateljskog odnosa prema vjernicima, naročito muslimanima, širom Evrope.