Nahla kao inspiracija

Prva hafiza Nahline Škole Kur'ana

Pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu, 20. juna 2020. polaganje hifza završila je Ismeta Duraković-Karaga, apsolventica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i prva hafiza koja je Kur'an naučila napamet u Nahlinoj Školi Kur'ana.

Hafiza Ismeta Duraković-Karaga rođena je 1996. godine u Cazinu. Završila je medresu Džemaludin ef. Čaušević, a nakon toga upisala Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za arapski jezik i književnost. Hifz je pred hafizom Hajrom Imamović-Zulum počela učiti krajem 2016. godine, a završila krajem 2018. godine.

Hafiza Ismeta je pred komisijom koju su činili hfz. Muhamed Čajlaković, hfz. Abdulaziz Drkić, hfz. Dževad Šošić i hfz. Dževad Hrvačić proučila Kur'an za šest dana, počevši od ponedjeljka, 15. juna 2020.

Program učenja Kur'ana napamet u Nahli mi je, mogu slobodno reći, promijenio život. Kad sam došla u Sarajevo bila sam neiskusna djevojčica na početku studija koja je u srcu nosila želju da postane hafiza. Poziv na upis u Školu Kur'ana sam slučajno vidjela na internetu i odmah odlučila da se prijavim. Zahvaljujući prije svega Uzvišenom Gospodaru, a zatim hafizi Hajri koja mi je bila jako velika motivacija, uspjela sam da završim hifz, kaže ova 24-godišnja apsolventica Odsjeka za arapski jezik i književnost koja je svoj san da postane hafiza ostvarila za samo dvije godine predanog rada.