Sloboda vjere

Ustavni sud BiH odlučio: Vojnici imaju pravo nositi bradu!

Na plenarnoj sjednici održanoj 2. decembra 2021. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku u kojoj se kaže da vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine imaju pravo nositi bradu, a na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U odluci Ustavnog suda je navedeno da da su dosadašnji pravilnici i prakse Oružanih snaga BiH u suprotnosti s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom te da bi zabrana nošenja brade bila prekršaj prava na život i prava na slobodu vjere.

”U 9/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije.

Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom”, navedeno je u saopćenju suda.