Publikacije

Poslanik, a.s., u mom životu – vodič za edukativni rad s mladima

 Vodič Poslanik Muhammed, a. s., u mom životu nastao je kao dio multimedijalne kampanje „Osoba koju vrijedi upoznati“, koju od 2006. godine realizira Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“.  Kroz ovaj vodič želimo upoznavati i razumijevati Muhammeda, a. s., kako bismo ga zavoljeli, ali i kako bismo voljeli i bolje razumijevali jedni druge.

PREUZMITE KOMPLETAN VODIČ U .PDF FORMATU

 

 

Sadržaj vodiča nastao je na osnovu fokus grupa i serija konsultacija s mladima, nastavnicima i stručnjacima iz vjerskih znanosti te pedagogije i psihologije. Kroz te fokus grupe imali smo priliku saznati koje teme su naročito važne mladima te kako ih uokviriti u atraktivan i svrhovit metodički okvir. Prije odobrenja konačne verzije, vodič smo poslali grupi mladih osoba kako bi iznijeli svoja zapažanja i prijedloge za poboljšanje. Ideje prikupljene u ovim pripremnim fazama poslužile su kao korektiv na osnovu kojeg smo željeli vodič učiniti što je moguće više prilagođenim njegovim krajnjim korisnicima/ama – mladima i osobama koje rade s njima u odgojno-obrazovnom procesu, bilo da je riječ o školi ili nekoj drugoj vrsti organizacije.

Konceptualno, vodič počiva na biografskoj metodi, što znači da biografija Poslanika, a. s., predstavlja podlogu potrage za odgovorima na pitanja koja sebi postavljamo u životu. U okviru biografske metode, kao osnovnog modela, vodič predviđa primjenu čitavog spektra interaktivnih metoda i oblika nastavnog rada, koje posebno uvažavaju paradigmu nastave usmjerene na učenika. Stoga ćete ovdje naći raznovrsne metode i oblike nastavnog rada, kao i podsticaj da dublje razmislite o sebi i o onome što vam je važno. Nastavnici i treneri će u vodiču naći ideje kako da obogate edukativni rad s mladima i na pristupačan način im približe zanimljivi život Poslanika, a. s. Mladi će ovdje naći poruke ohrabrenja, inspiracije i motivacije da istraju na putu svog ličnog razvoja i rasta.

Kroz četiri poglavlja i pripadajuća potpoglavlja vodimo vas kroz životne krugove koji polaze od ličnog identiteta mlade osobe, šire se preko zajednice i društva do umreženog svijeta.

Svaka tematska cjelina sadrži tri glavna dijela: aktivnosti koje mladi mogu samostalno izvesti bez vođenja nastavnika ili trenera, razradu teme obogaćenu primjerima iz života Muhammeda, a. s., te aktivnosti za nastavnike i trenere koji rade s mladima. Na taj način vodič se može koristiti kao materijal za samostalni rad, ali i kao didaktičko sredstvo u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Vodič je zamišljen kao okvir koji će svako ko ga bude koristio prilagoditi svojoj kreativnosti i potrebama. Sadržaj vodiča poručuje kako je Muhammed, a. s., poslan svakome od nas te da je njegov život prepun situacija s kojima se svi suočavamo svakodnevno: životne dileme, pitanja, radost i sreća, ali i tuga i razočarenje. Učit ćemo o Poslaniku vođeni pitanjem: Šta meni  znači Poslanik, a. s.? Otkrivajući ga u našim životima vodič nas poziva da razvijamo ljubav prema Poslanikovoj plemenitoj ličnosti.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.