Stopama Poslanika

Allahova milost je bezgranična – neka bude i naše povjerenje prema Njemu

Zbog čega voliš Gospodara? Ne čemu se zasniva tvoja ljubav prema Njemu? Ako Ga voliš samo zbog blagodati i vaš odnos se zasniva na onome što primaš od Njega, onda nisi na dobrom putu. Šta onda kad te blagodati izgubiš? Šta ako ne dobiješ od Njega ono što želiš? Osoba koja se udalji od Gospodara zbog gubitka blagodati veoma teško će se Njemu vratiti. Zbog toga naša ljubav prema Gospodaru i naša veza s Njim ne smije biti uslovljena blagodatima.

Blago onima koji do te mjere imaju povjerenje u Allaha da se na njima ne očituje stanje poteškoće, koji su istinski zahvalni na svakom stanju. Blago onima koji plaču iz ljubavi prema Njemu i čežnje za Njim. Poslanik, a.s., bi toliko plakao i jecao na noćnom namazu da bi tlo pod njegovim stopalima bilo mokro. Onaj ko ga gleda sa strane bi pomislio da nešto nije uredu. Zapravo, sve je bilo uredu. Njegovo srce je bilo zdravo, neopterećeno dunjalukom i gorjelo je od ljubavi prema Milostivom.

Učini nam se ponekad da loši ljudi i oni koji se odaju grijesima uživaju u Božijim blagodatima i da im je dozvoljeno da rade šta žele. S druge strane, kao da se sva težina ovog svijeta svalila na leđa vjernika, pa nikako da predahnu od iskušenja. Nažalost, stvari posmatramo površno i ne vidimo u tome smisla. Ne bismo trebali interpretirati svaku naizgled dobru stvar kao znak Božijeg zadovoljstva s nekim, niti svaku lošu stvar kao kaznu.

Poteškoće nisu nužno kazna, nego su način uzdizanja našeg statusa kod Allaha, kroz njih učimo, a nekad nas sačuvaju veće nesreće koja nas je mogla zadesiti. Nikad ne znamo šta je tačno od toga, jer je to znano samo Njemu. Važno je kako se ponašamo tokom, ali i nakon iskušenja te da li koristimo te okolnosti da razmislimo o našem stanju i da se vratimo Allahu.

Tvoj uspjeh nije uslovljen neuspjehom drugih ljudi, ni ovdje ni tamo. Ne stremi da se uzdigneš po cijenu poniženja i gaženja drugih. Allahova milost je dovoljno velika da prekrije svako stvorenje. U Njegovim baščama ima dovoljno mjesta za svakog ko se za njih kvalifikuje.

Ne pokušavaj nikog isključiti iz Njegove milosti niti Njegov oprost ograničiti samo na sebe. Oboje je neiscrpno.

Za beeinspired.ba piše Amela Melkić