Islamska kultura i civilizacija

Dženne džamija u Maliju – veličanstvena građevina od blata

Ovog petka put nas vodi u Subsaharsku Afriku, do gradića Djenne (Dženne) u Maliju u kojem se nalazi najveća i najljepša građevina od blata na svijetu – Velika džamija u Djennéu. Datira čak iz 13. stoljeća i dio je zaštićene svjetske kulturne baštine zajedno sa starim gradom Djenné. Smatra se najvećim dostignućem sudano-sahelijanske arhitekture, a današnji izgled potiče iz 1907. godine kad je u potpunosti rekonstruirana.

Džamija je izgrađena oko 1280. godine kad je lokalni vladar Koi Konboro prihvatio islam. Priča se da je srušio svoju staru palaču i na tom mjestu sagradio džamiju. Njegovi nasljednici dogradili su džamiji dvije kule i zidom opasali glavnu zgradu. Džamijski kompleks nastavio se širiti stoljećima, a prema izvještajima iz 16. stoljeća polovina stanovništva Djennéa mogla je stati u džamiju. Džamija je bila jedan od najvažnijih obrazovnih centara u Africi tokom srednjeg vijeka, s hiljadama učenika koji su dolazili u medrese u Djennéu.

Gledajući plan džamije vidimo da je vrlo neobičan, sve je iskrivljeno, a za razliku od uobičajenog prostora za namaz u džamijama, ovdje je cijeli unutrašnji prostor krcat stupovima. Iako se čini ograničenim, ovaj prostor može primiti do 3000 ljudi.

 Džamija se nalazi na platformi visokoj više od dva metra kako bi se izbjegla šteta kad okolinu poplavi obližnja rijeka. U podnožju platforme je šarena gradska tržnica.

Cijela građevina prošarana je mnoštvom drvenih greda (torona). Krajevi ovih greda koji strše iz fasade zapravo služe kao skela tokom popravka džamije koja je neophodna zbog osjetljivosti materijala na vjetar i kišu.

Džamija je izgradila izuzetan osjećaj zajedništva u Djenneu, ujedinjujući cijelu lokalnu zajednicu na svom uređenju i očuvanju. Svake godine prije početka kišne sezone stanovnici organiziraju veliki festival tokom kojeg popravljaju fasadu džamije. Ovaj veliki događaj poznat je kao Crépissage i obično se održava u aprilu.

Cijeli grad učestvuje u obnavljanju eksterijera džamije, praveći malter od mješavine maslaca i fine gline iz obližnjih rijeka Niger i Bani. Muškarci iz zajednice obično preuzimaju zadatak miješanja materijala i oblaganja vanjskih zidova golim rukama. Žene i djeca donose vodu. Stariji također doprinose svojim prisustvom na licu mjesta, sjedeći na zidovima terase i dajući savjete.

Uživajući u igri, ali i pomažući u sitnijim zadacima, djeca trče posvuda, odrastajući u građane odgovorne za svoje naslijeđe. Ne čudi, stoga, što je ova džamija jedan od simbola na grbu države Mali.

 

Džamija u Dženneu zrači ljubavlju i poštovanjem miliona ruku koje su je stoljećima stalno iznova gradile, s radošću dodajući nove slojeve blata na njene zidove i nalazeći u njoj utočište i duhovni mir.