Žena i islam

Evropske muslimanke – ponosne i integrirane u društvo

Muslimanke vjeruju da je njihov život u Evropi u potpunosti kompatibilan sa zadržavanjem njihovog islamskog identiteta, pokazala je studija Univerziteta Cambridge.

Nova studija o evropskim muslimankama suprotstavlja se njihovom stereotipnom prikazivanju, predstavljajući ih radije kao prilično visoko integrirane u društvo, ponosne što žive u Evropi i pripadaju tom miljeu, dok u isto vrijeme snažno čuvaju svoju vjeru.

“Umjesto da se fokusiram na stereotipna problematična pitanja kao što su hidžab i ugovoreni brak, u svojoj anketi dopustila sam muslimankama da govore o svojim željama i potencijalima,” kaže Sara Silvestri, predavač međunarodne politike na prestižnom Univerzitetu Cambridge.

Ona je uradila studiju pod nazivom “Evropske muslimanke: potencijali, ambicije i izazovi” u Belgiji, Velikoj Britaniji i Italiji, a na inicijativu belgijske Fondacije kralja Baudouina.

Studija je bila usmjerena prvenstveno na Brisel, London i Torino, tri grada s velikom koncentracijom muslimanskog stanovništva.

Obuhvatila je upitnike i intervjue s 49 muslimanki, uglavnom evropskih državljanki. Silvestrijeva kaže da je prvenstveno bila zainteresovana da predstavi javnosti glasove, svakodnevni život, probleme i želje ovih žena, umjesto da im postavlja stereotipna pitanja. “Dala sam im priliku da mi govore općenito, o svojim iskustvima kako je biti žena u ovom dijelu svijeta i o svom svakodnevnom životu.”

Osim intervjua, ona je analizirala široki spektar akademskih izvještaja, državnih statistika, izvještaja vlada i Evropske Unije, dokumenata javne politike, medijskih izvještaja i blogova.

“Muslimanke koje žive u Evropi osjećaju se ponosno što u potpunosti pripadaju Evropi”, zaključak je do kojeg je došla ova studija.

Ispitanice su rekle da je ono što posebno cijene to što se u Evropi promoviraju vrijednosti poput vladavine prava, demokratije, slobode i poštivanja različitosti.

“Iskorištavanje ovih prava i sloboda i pravilna integracija dvije su ključne stvari koje su muslimanke poželjele za svoju djecu i buduće muslimanske generacije.”

Veza s islamom

Nezavisna studija također je zaključila da muslimanke, pored osjećaja koje gaje prema svojim evropskim društvima, osjećaju i vrlo snažnu povezanost sa svojom vjerom.

“Sve one su imale vrlo snažnu ličnu povezanost s vjerom”, kaže Silvestri.

Ona objašnjava da je glavni cilj ove studije bio da se dobije uvid u to u kojoj mjeri islam igra ulogu u oblikovanju iskustava ovih žena. Suprotstavljajući se predrasudama o tome kako je islam represivan prema ženama, sve ispitanice su istražiteljici s Cambridgea rekle da su potpuno slobodno prihvatile propise svoje vjere.

“One su same proučavale islam, radije nego da ga samo slijepo slijede zbog svojih porodica ili zajednica, što je česta pretpostavka kod nemuslimana,” rekla je Silvestri.

Muslimanke vjeruju da je njihov život u Evropi u potpunosti kompatibilan sa zadržavanjem njihovog islamskog identiteta, pokazala je studija. Intervjuirane žene opisale su svoje nošenje hidžaba, naprimjer, ne kao pokušaj da se distanciraju od šireg društva, već kao izraz njihove slobode na svoj vlastiti izbor.

Prema Reutersu, preko 12 miliona muslimanki živi diljem Zapadne Evrope.

Remona Aly, zamjenica urednice britanskog muslimanskog lifestyle magazina “Emel” ističe da se medijski izvještaji o muslimankama obično fokusiraju na stereotipe i kontroverze. Ona vjeruje da zaključci istraživanja Silvestrijeve odražavaju stvarnost u kojoj žive britanske muslimanke.

“Motivacija, zalaganje i želja da doprinesu društvu plodovi su rastućeg samopouzdanja koje je vidljivo među ovim ženama”, rekla je Aly. “A uz to samopouzdanje pojavio se i osjećaj pripadnosti”.

Izvor: islamonline.com

Prijevod: Elmina Mušinović

Cjelokupnu studiju možete preuzeti ovdje