Ramazan

Kuća u kojoj dočekujemo najdražeg gosta

Pred vratima nam je jedan od naših najdražih gostiju – mjesec ramazan. Iako i za njega pripremamo i sređujemo naše kuće, nastojimo da nam budu čiste i mirisne, ukrašavamo ih, planiramo šta praviti za iftare i sl., ipak je najvažnija kuća u kojoj dočekujemo ovaj mjesec zapravo – naše srce.

Piše: hfz. Adela Jusmani Kazija

Kaže Poslanik, a.s.: „Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka lijepo ugosti gosta!”

Kad nam dolaze gosti, trudimo se da ih lijepo dočekamo, da pripremimo ukusnu hranu, da naša kuća bude čista i mirisna, kako bi se oni osjećali prijatno i ugodno.

Pred vratima nam je jedan od naših najdražih gostiju – mjesec ramazan. Iako i za njega pripremamo i sređujemo naše kuće, nastojimo da nam budu čiste i mirisne, ukrašavamo ih, planiramo šta praviti za iftare i sl., ipak je najvažnija kuća u kojoj dočekujemo ovaj mjesec zapravo  – naše srce.

Ukoliko smo uljepšali i sredili naše kuće, a pritom zaboravili na naše srce, propuštamo veliku šansu koju nam donose najodabraniji dani u godini.

S viješću da nam dolazi mubarek gost u našem srcu treba da se pojavi ljubav prema njemu, radost i zahvalnost Allahu što nas je počastio prilikom da ga dočekamo i ove godine. Koliko je samo vrijedan ovaj blagoslovljeni mjesec, koliko nam samo pruža šansi da se približimo svom Gospodaru, da zatražimo od Njega oprost, da zaslužimo Njegovu milost i budemo nagrađeni mnogostruko za sve dobro koje budemo radili!

A dragi Bog nam pruža ovakve i slične prilike jer nas voli, želi nam dobro, želi da nas uvede u džennet, a na nama je samo da prihvatimo taj Njegov poklon.

Uzvišeni Allah je rekao: „Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem!“

Vrijednost nagrade za djela koja čovjek čini može biti umnogostručena od deset do sedam stotina puta, za razliku od posta – Allah za njega daje nagradu bez ograničenja.

Ramazan je Gospodar odabrao nad drugim mjesecima, u njemu prosipa Svoju milost među ljude, više nego u bilo kom drugom vremenu. Zato bismo, kao pravi domaćini, trebali pospremiti naše srce za doček ovog mubarek gosta, koji donosi najljepše poklone, očistiti ga i uljepšati pokajanjem, oprostom, solidarnošću, dobročinstvom i ljubavlju.

Namirisati ga mislima o našem Stvoritelju, skrušenošću i takvalukom te pripremiti za njega najbolju hranu: časni Kur'an, zikr i govor mira upućen drugima.

Vrijeme je da se počnemo intenzivno pripremati za njegov dolazak. Smirimo svoje srce dovom i spominjanjem našeg Stvoritelja i čekajmo s čežnjom na ovog dragog, blagoslovljenog gosta.

„Gospodaru, učini da dočekamo mjesec ramazan!“