Stopama Poslanika

Muhammed – voljen od Boga, voljen od ljudi

 Bio je čovjek koji je promijenio smjer historije i donio istinski smiraj srcima i umovima. Bio je posljednji poslanik u legendarnom nizu poslanika.

 

Autor: Mohammed Suhail

Preuzeto i prilagođeno sa #WhoIsMuhammad

Za sebe je govorio da je samo običan čovjek, ali kakav čovjek! Bio je ponizan Allahov, dž.š., rob u vremenu idolopoklonstva. Javno je branio slabe u vrijeme kad ih je elita zlostavljala. Zalagao se za prava žena u vrijeme kad su žensku djecu živu zakopavali. Bio je istinski revolucionar u vremenu kad su ljudi slijepo slijedili korumpirani sistem. Bio je čovjek koji je promijenio smjer historije i donio istinski smiraj srcima i umovima. Bio je posljednji poslanik u legendarnom nizu poslanika.

Bio je vođa kojeg su krasili integritet, poniznost, vještine, strpljivost i brojni drugi kvaliteti koje ne možemo ni pobrojati. Prije nego što bi donio odluku koja će utjecati na druge, konsultirao se s njima, a to je odlika čovjeka koji voli svoj narod. Zauzvrat, njegov narod ga je slijedio, išli su pohode s njim, borili se, jeli, molili se zajedno; a nakon njegove smrti nastavili su upućivati molitve za njega.

Ljude koji nisu znali kako da vole i poštuju Boga, podučio je ljubavi i poštovanju prema Njemu, molio je za njih sve dok se njihova srca nisu smekšala i okrenula pobožnosti; srca koja su dotad bila pretvrda i preteška za bilo šta. Drveće se povijalo pred njim, oblaci su mu hladovinu pravili, kamenje ga pozdravljalo, meleki štitili, a Allah, dž.š., ga je odgajao. On je bio Odabrani, onaj koji je potvrdio svoju vjernost Nuhu, a.s., Ibrahimu, a.s., Musau, a.s.,  Isau, a.s., i drugim Allahovim, dž.š., poslanicima.

Kad bi mu se neko obratio, Poslanik, a.s., bi ga pažljivo saslušao, a osobe kojima bi se on obraćao imale su osjećaj da ih voli više od bilo koga. Brinuo se za siročad i štitio njihov imetak, brinuo se za žene i naređivao je da se poštuju, brinuo se i za tebe i mene, iako tad nismo postojali.

Govorio je ljudima da se uzdignu i žive dostojanstveno, da preuzmu kontrolu nad svojim životom i ispune ga dobrotom, ljubavlju i iskrenošću. Poveo je svijet iz tiranije i opresije ka pravdi, toleranciji i časti.

On je bio Muhammed, a.s., voljen od Boga, voljen od ljudi. Neka je mir i milost Božija s njim!