Porodični život u islamu

Očekivanja i bračni život

U razloge bračnih nesuglasica i svađa, pogotovo onih u početku bračne zajednice, spadaju i nerealna pa čak i sanjarska očekivanja sa kojima bračni drugovi stupaju u vezu.

Očekivanja imaju veliki utjecaj na bračnu vezu. Supružnici, čak i ako potječu iz iste socijalne sredine, u brak stupaju s različitim očekivanjima. Osoba koja je odgojena u određenoj kući ili porodici, nesumnjivo će biti pod utjecajem te porodice. Tako će se pojaviti očekivanja u obliku čovjekovih prioriteta i želja za koje on smatra da su “ispravan“ oblik ponašanja. Ponekad, bračni drug očekuje da će ga druga strana poštovati u skladu s njegovom definicijom poštovanja koja se u nekim slučajevima sastoji iz slušanja i pokoravanja bez pogovora.

Nasuprot tome, druga strana smatra da se poštovanje sastoji iz diskusije o temi i izražavanju vlastitog mišljenja, pa čak i protuvrječja. U toku emocionalnog razvoja događa se da jedna strana u braku očekuje od druge da neprestano vodi brigu o njegovim osjećanjima i da stalno o tome postavlja pitanje. Međutim, događa se da druga strana nije na tom nivou emocionalnog razvoja. Stavovi će tada, nesumnjivo biti vrlo različiti. Nesumnjivo je da će čovjek koji ima određena očekivanja doživjeti veliko razočarenje kada vidi da se ta očekivanja nisu ostvarila u njegovom bračnom odnosu. Proces mijenjanja i “prevaspitavanja“ bračnog druga, kako bi se okitio očekivanim osobinama, sigurno će uroditi novim višegodišnjim razočare-njima i neuspjesima. Vrlo je opasno ako čovjek u svojim očekivanjima nije fleksibilan. On će tada odbiti ličnost svog bračnog druga u cijelosti samo zato što ona ne posjeduje nekoliko očekivanih svojstava. Plemeniti Poslanik, a.s., je i po ovom pitanju učitelj i savjetnik muževima pa treba da postupimo po njegovim savjetima. Jedan od hadisa na ovu temu glasi: “Vjernik neće zamrziti vjernicu, zamrzi li jednu njenu osobinu, biće zadovoljan drugom.“

Postoje neke navike i postupci koji mogu negativno djelovati na bračni život. Sagledajmo situaciju: Čini vam se kako je vaš partner centar vašeg života; trudite se da mu ugađate koliko god možete. Radite i vi i on, ali kad god je to moguće, potrudite se da ga dočeka svježe spremljen ručak, da mu je odjeća uvijek čista, ispeglana i da lijepo miriše, da je posteljina uvijek mirišljava, da stan u koji se umoran vraća s posla lijepo i udobno izgleda… On to kao da ne primjećuje. U stvari, čini vam se da je toliko navikao da je sve to tako, da više i ne primjećuje koliko se trudite oko njega. Kaže da je umoran, no vi ipak postajete sumnjičavi. Glavno pitanje koje postavljate sebi je: on je centar vašeg života – zar ne bi trebalo da i vi budete centar njegovog? Stručnjaci predlažu i savjetuju: Ukoliko želite da budete centar partnerovog života, trebalo bi da mu ostavite dovoljno prostora da uopšte ima neki život. Kada puno rade, muškarci se kući vrate umorni i često nisu raspoloženi za čavrljanje, niti bilo šta što zahtjeva ma kakvu moždanu aktivnost. Žele da pojedu, možda da malo vegetiraju ispred televizora i da spavaju. To ne znači da vas ne vole već samo da su preumorni (ne zaboravite da oni, između ostalog, rade i zbog vas – da bi vama mogli da pruže što više).

Pored toga, većini ljudi je potrebno bar nešto prostora samo za sebe, neko vrijeme kada će biti ostavljeni na miru. To nije ostvarljivo na poslu; to vrijeme im morate ostaviti vi. Ipak, i vama je to potrebno, pa opet “rintate“ skoro 24 časa dnevno, sve zato da bi njemu bilo ljepše? Ne činite to! Većina muškaraca će potpuno razumjeti da je i vama potrebno vrijeme za sebe, znaju šta znači osmočasovno radno vrijeme i neće vam zamjeriti što šporet ne izgleda u svakom trenutku kao da je svježe oriban i uglancan. Neka neko vrijeme bude samo za vas, kao što je i njemu potrebno neko vrijeme samo za sebe – vi ćete se osjećati odmornije i raspoloženije, a i njemu će biti prijatnije. On vas voli, samo mu treba malo prostora za disanje. Pružite mu ga i voljet će vas još više, jer će znati da ima partnerku koja ga voli i razumije i prihvata njegove potrebe.

Izvor: Esad Bajić, Brak i porodica: islamski pogled, Medžlis Islamske zajednice Konjic, Fondacija Lijepa riječ, Konjic, 2015, str. 47-49.

Knjiga u PDF formatu dostupna OVDJE.