Stopama Poslanika

Poslanički program obuke za liderstvo

Svaka profesija ima obrazovni program koji joj prethodi. To može biti fakultet, stažiranje ili čak brza obuka na poslu. Iako zvuči malo neobično razmišljati o poslanstvu kao profesiji, ipak izaziva znatiželju pomisao na to kakvu su vrstu edukacije prošli poslanici.

Poslanici su, po definiciji, morali biti izvrsni u vještinama kao što su liderstvo, komunikacija, odgovornost, rješavanje konflikta, upravljanje promjenama (termin tako popularan za rad u korporativnom okruženju), emocionalna inteligencija… lista se nastavlja u nedogled.

Svakako, može se tvrditi da ih je Allah, dž.š., obdario urođenom sposobnošću i talentom. Muhammed, a.s., je nagovijestio nešto o tome kako su to naučili. Rekao je: “Allah nije poslao nijednog poslanika, a da nije čuvao ovce.” Rekli su: “A ti, Allahov Poslaniče?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: ”Da, i ja sam čuvao ovce stanovnicima Meke za naknadu.” (Buhari)

Pastir je osoba koja vodi brigu. On mora zadovoljiti individualne potrebe svake životinje. Kad je životinja bolesna ili povrijeđena, mora se pobrinuti za nju. Pastir mora zaštititi ovce i od vanjskih prijetnji, kao što su vukovi.

Pastir se mora prilagoditi. Svaka životinja ima drugačiju narav i u skladu s tim treba postupati. Pastir se ne može razumijevati s ovcama intelektualno ili razgovorom, ali ipak mora naći način da ih usmjeri.

Pastir ponekad ide zajedno s ovcama, nekad ispred njih, a nekad iza. Stado se mora držati na okupu i niko ne smije biti izostavljen.

Pastir mora poznavati okruženje. Mora znati koja područja izbjeći, a gdje pronaći hranu.
Oni podnose sve ove teškoće bez ikakve dodatne zarade, “skromna nadnica” kako se kaže u hadisu.

Odgovornosti koje smo naveli ovdje ne obuhvataju sve što rade pastiri. Međutim, kroz njih nam je jasniji smisao i mudrost činjenice da su svi poslanici radili kao pastiri.

Muhammed, a.s., također je spomenuo pastirstvo kao ulogu svakog pojedinca/ke: “Svako od vas je pastir i odgovoran je za svoje stado. Vođa ljudi je čuvar i odgovoran je za svoje podanike… (Buharija/Muslim)”

Koje su tvoje zone odgovornosti?

Identificiraj gdje ti djeluješ kao pastir/ica. To može biti na profesionalnom planu, kao volonter/ka, kod kuće ili čak online. Zatim, odredi koje vještine trebaš unaprijediti da bi bilo moguće ispuniti tu ulogu s ihsanom (izvanrednošću).

Koje su tvoje prenosive vještine?

Koje su to vještine koje već učiš, a mogu biti korisne negdje drugo?
Koje vještine si već savladao/la, a primjenjive se u nekom drugom području?
Ovo ti može pomoći u određivanju budućih prilika u karijeri. Također ti može pokazati kako najbolje možeš doprinijeti zajednici na jedinstven način.

Na kraju, ako se osjećaš zaglavljeno u toj situaciji, sjeti se da se možda obučavaš za nešto bolje, nešto što je Allah dž.š., pripremio za tebe, a da toga nisi ni svjestan/a.

Autor: Omar Usman

Za beeinspired.ba prevela: Nejla Šehagić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum