Stopama Poslanika

Poslanik Muhammed – osoba koju vrijedi upoznati

Prije 1.440 godina, pod punim svjetlom historije, u Meki je rođen čovjek izuzetnog karaktera, pažljiv suprug, nježan otac, uspješan trgovac, vojskovođa, državnik, političar, čovjek koji i danas živi u srcima petine stanovnika naše planete.

 

Piše: Elmina Mušinović

Prije 1.440 godina, pod punim svjetlom historije, u Meki je rođen čovjek izuzetnog karaktera, pažljiv suprug, nježan otac, uspješan trgovac, vojskovođa, državnik, političar, čovjek koji i danas živi u srcima petine stanovnika naše planete.

Bio je prvi čovjek u historiji koji se zvao Muhammed. Njegovo ime znači Hvaljeni. Odabran je za jedinstvenu misiju koja je zahtijevala ličnost zaista izuzetnih kvaliteta. To je bila misija dostavljanja univerzalne Božanske poruke cijelom čovječanstvu, poruke koja nije bila ograničena na određeno vrijeme niti određeni narod i obuhvatala je sva područja ljudskog života, od vjerovanja i morala do ekonomije i politike.

Čovjekoljublje i humanost na djelu

U vremenu skoro nepomirljivih klasnih razlika pred sobom je imao težak zadatak − da ljude nauči da budu braća i da se ne dijele prema porijeklu ili boji kože. Svima je upućivao poruku: “Zaista Bog ne gleda u vaša tijela, niti u vaša lica, nego gleda u vaša srca.”

Historija bilježi da su ga podjednako cijenili i prijatelji i neprijatelji zbog izuzetnih ljudskih kvaliteta, iskrenosti, plemenitosti i povjerljivosti. Sve koji su ga upoznali oduševljavala je njegova jednostavnost i srdačnost.

Prema ljudima je bio blag , čak i kad bi ga vrijeđali. I svojim je sljedbenicima savjetovao da budu blagi i taktični prema drugima govoreći: “Blagost ne dotakne nijednu stvar a da je ne ukrasi, a grubost ne dotakne nijednu stvar a da je ne upropasti.”

Osuđivao je nasilje u porodici, ohrabrivao žene da iznose vlastita mišljenja, te im garantirao pravo na imovinu, pravo da odbiju ugovorene brakove i da zatraže razvod braka. Svoje sljedbenike je savjetovao: „Ženite se onima koje volite, a kad vas je Božija volja sjedinila, onda živite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo na svoje žene i one na vas. Sa ženama postupajte ljubazno i s mnogo dobrote.”

Pošto je i sam odrastao kao siroče, bio je posebno suosjećajan prema djeci bez roditelja, starim i nemoćnim i nastojao je maksimalno zaštititi njihova prava.

Na zlo nikad nije uzvraćao zlim i isticao je veličinu oprosta i njegov utjecaj na ljudske duše. Stanovnicima Meke velikodušno je oprostio za sve godine progona i sve zlo koje su mu nanijeli, znajući da će oprostom pridobiti njihova srca, a osvetom samo steći neprijatelje. Svojim postupcima osvojio je mnogo više ljudskih srca nego vojnim pohodima.

Uzor za sva vremena

I pored toga što je bio poslanik, Muhammed, a.s., ni u jednom trenutku svog života nije prestajao biti ljudsko biće, sa svim svojim potrebama, željama, nadama i strahovima. Ta njegova ljudska dimenzija razlog je što su ga voljele i osjećale bliskim generacije muslimana tokom proteklih stoljeća i što su se bez problema mogli identificirati s njim. Iako je živio prije više od 1.400 godina, njegove poruke su univerzalne i uvijek primjenjive, a ljudski rod se još uvijek suočava s istim problemima protiv kojih se i on borio. Njegov život je jedna od svijetlih tačaka u historiji čovječanstva koja osvjetljava put onima koji dolaze, a njegova djela pokazuju šta sve za dobrobit ljudskog roda može učiniti jedna plemenita duša.