Ramazan

Ramazan s punom sviješću o prirodnom okruženju!

Ramazan stiže svim muslimanima širom svijeta. Tokom ovog mjeseca posti se od zore pa sve do zalaska sunca, uz duhovno promišljanje i dobra djela i postupke. Poželjno je provoditi vrijeme s porodicom i prijateljima te uvesti nove pozitivne navike u život. Neka to ovog ramazana bude briga za prirodu i njeno očuvanje za buduće generacije!

 

Za nahla.ba prevela i prilagodila  Zehra Almaamari, članica Nahlinog kluba mladih Tignum
Izvor: euronews.com

Prema islamskom vjerovanju, ljudska bića imaju dužnost da se brinu o Zemlji. Imajući to na umu, mjesec ramazan predstavlja idealnu priliku da razmotrimo kako ljudsko ponašanje utječe na našu planetu.

Donosimo vam pet savjeta za ekološki svjestan ramazan koji će doprinijeti održivom razvoju i aktivnije graditi vašu svijest o prirodnom okruženju:

1. Pripremajte povrće u toku ramazana

Post tokom dana je izazov za većinu i nema ništa ljepše od pomisli na ukusni iftar, večernji obrok nakon zalaska sunca. Dok postite, zašto ne biste pravili vegetarijanska jela? Ramazan je period u kojem trebamo biti brižni i saosjećajni sa svijetom oko sebe, i imalo bi smisla značajno smanjiti unos mesa u naš organizam. Prema stručnjacima, mesna industrija odgovorna je za najveći procenat emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte u svijetu, preko 51%. Uzgoj životinja, također, zahtijeva mnogo zemlje i vode, pa se stabla svakodnevno sijeku kako bi se napravilo mjesta za stoku. Šta možemo učiniti povodom toga? Učinimo naš ramazan svjesnijim s ukusnim povrćem.

2. Odvojite se od elektronskih uređaja

Ramazan nas postiče da se fokusiramo na duhovnost i samim tim skrenemo misli s materijalističkog načina života. Odlična je prilika da se udaljimo od elektronskih uređaja koje svakodnevno koristimo, bilo da je to mobitel, TV, laptop ili gejming platforme. Ne samo da ćete uštedjeti struju, već ćete primijetiti i mentalne benefite tog odricanja. Čitanje knjiga, provođenje kvalitetnog vremena s najdražima ili čak da sami napravite neku kreaciju bit će mnogo bolje od provođenja vremena ispred TV-a.

3. Pobrinite se o ostacima hrane

Ostaci hrane su ogroman problem u cijelom svijetu. Bog preporučuje muslimanima da izbjegavaju bacanje hrane, kao i da usvoje životni stil dijeljenja viška i zadovoljstva onim što imaju. U periodu posta možete unaprijed odrediti i pripremiti obroke te ih zamrznuti, tako da uvijek ostatke hrane možete iskoristiti umjesto da svaku večer pravite nešto novo. Obratite pažnju na rok važenja prehrambenih artikala tako da ih možete iskoristiti prije nego što se pokvare. Također je korisno da pronađete neku ustanovu ili udruženje gdje možete donirati neželjene stvari i hranu koja vam zauzima prostor u kuhinji. Iskoristite prezrelo voće i povrće da napravite smutije i supe, i naravno, obratite pažnju na potrošnju vode.

4. Kupujte organsku hranu

Bilo šta da jedete, pobrinite se da dolazi iz etičkog izvora. To znači obratiti pažnju na brendove koje kupujete. Neorganska hrana je prekrivena štetnim pesticidima, koji negativno utječu na bioraznolikosti u ekosistemu. Jednako bitno je kupovati kod poštenih trgovaca, jer tako farmerima poboljšavate radne uslove i bolje cijene za njihove proizvode. Islam zagovara pravdu u svim oblicima, tako da je ovo odličan način da imate etičan ramazan. Potražite “Fair Trade” simbol na kutijama čaja, kafi, čokoladi, šećeru, kakau, maslinovom ulju i bananama.

5. Pospremite svoj dom

U periodu kad čistite svoj um i tijelo, ima smisla da učinite isto i sa svojim domom i počnete iznova. Kako je otpad od hrane prekomjeran, vjerovatno imate i materijalnih stvari koje ne želite ili ne koristite, a koje bi mogle imati bolju upotrebu. Očistite svoj ormar i donirajte šta god možete. Još jedna ideja jeste da podijelite svoju odjeću prijateljima na način da organizujete razmjenu. Savjet: Ukoliko se odlučite za proljetno čišćenje kuće pobrinite se da koristite netoksična sredstva za čišćenje koja su bolja za okruženje umjesto onih s hemikalijama. Ima ih mnogo, samo treba malo bolje pogledati na policama.

“…zato punite mjeru i vagu, i ljude ni u čemu ne zakidajte, i red na Zemlji ne remetite kad je već na njoj red uspostavljen. To je bolje za vas, ako ste vjernici!” (Kur'an, 7:85)

Koji god musliman zasadi drvo ili posije neku biljku, pa njihove plodove budu jele ptice, ljudi ili životinje, to će mu se računati kao sadaka.” (Muhammed, a.s.)

“Ne rasipaj vodu, pa makar bio pokraj vode koja teče.” (Muhammed, a.s.)

Ramazan šerif mubarek olsun!