Ramazan

Sehurske poruke – ramazan 2021.

“Svima njima, i jednima i drugima, dajemo darove Gospodara tvoga; a darovi Gospodara tvoga nisu nikome zabranjeni.” (El-Isrā’, 20)

Najljepši ovogodišnji dar koji nam je poklonjen je ovaj mubarek mjesec za čiji se prvi dan posta upravo pripremamo. Ovaj poklon nam je darovao El-Vehhab – Onaj Koji daruje i voli darovati, a najbolji način da Mu se zahvalimo je da budemo upravo oni koji daruju svoje vrijeme, ljubav i pažnju prema svim Njegovim stvorenjima.

***

Poslanik, a.s., je mnogo vodio računa da bude blag prema ljudima oko sebe. Ljudi oko njega su se osjećali prihvaćeno i voljeno, pa su ga zavoljeli svim srcem. Čuvena je njegova izreka: „Allah je blag, voli blagost i zbog blagosti daje ono što ne daje zbog grubosti, niti zbog bilo čega drugog!“ (Muslim)

***

Allah, dž.š., je stvorio cijeli kosmos iz ljubavi. Ova ljubav je neodvojiva od Njegove milosti prema onima koje je stvorio. On toliko voli ljubav, da je onima koji se radi Njega vole obećao hlad i pored teškoće i vreline Sudnjeg dana. Zato je mjesec milosti koji nam je iz ljubavi darovan, najbolji razlog da volimo druge ljude, radi Voljenog koji ih je i stvorio.

“Zaista će Allah reći na Sudnjem danu: ‘Gdje su oni koji su se voljeli u ime Moje Uzvišenosti? Danas je dan kada ću ih zaštititi Svojim hladom, kada drugog hlada osim Mog nema!” (Muslim)