Stopama Poslanika

Šta nam znači Poslanik?

“Što više vremena prolazi, sve više osjećam da ga ne volim dovoljno! Što više saznajem o njemu, sve više shvatam kako malo znam. Što više pokušavam slijediti njegov primjer, sve više osjećam da bi mi život bio mnogo lakši da sam ranije krenula njegovim stopama. Sve teškoće, bol i patnje mnogo bi manje boljeli da sam imala srce poput njegovog. Neka je mir na čovjeka koji je volio cijelo čovječanstvo i koji je bio posvećen samo jednome – ljubavi prema Bogu, Jednom i Jedinom Stvoritelju. Što više govorim i pišem o njemu, sve više shvatam da govorim premalo. On vrijedi mnogo više …”

Dalia Salaheldin, Egipat – novinarka i urednica na web portalu islamonline.com

“Mislim da je jedan od najvećih znakova poslanstva Poslanika Muhammeda, a.s., velika ljubav njegovih sljedbenika prema njemu. Nikad nisam upoznala Poslanika, a.s., a on je ipak moj uzor čak i u najsitnijim detaljima mog života. Kad čitam neke od njegovih izreka, oči mi se napune suzama zbog količine ljubavi i brige koju je pokazivao prema svojim sljedbenicima i osjećam se tako sretnom što sam jedna od njih. Nove generacije one starije obično vide zaostalim i staromodnim, ali ja sve Poslanikove, a.s., postupke i djela smatram vrlo inspirativnim i prikladnim za naše vrijeme. Vjerujem da Bog, pošto je On savršen, ne bi izabrao nekoga ko također nije takav za svog posljednjeg poslanika.

Također vjerujem da se Božanska milost prema ljudima manifestira u izboru Muhammeda, a.s., da bude poslanik cijelom čovječanstvu, jer bi samo Milostivi Bog odabrao tako milostivog i čovjeka punog ljubavi za svog poslanika.”

Neveen Shedid, Egipat – urednica na web stranici readingislam.com

“Svako od nas ima svoj doživljaj boli. Ali dok sam čitala Poslanikovu,a.s., biografiju, shvatila sam da je on iskusio baš sve vrste boli kroz koje čovjek može proći. Nikad nije upoznao svog oca, pošto je umro prije njegovog rođenja. Samo nekoliko godina kasnije ostao je bez majke, koja je umrla dok je još bio dijete. Kad se činilo da stvari postaju bolje, kad je djed Poslanika, a.s., uzeo u svoje okrilje, nije prošlo dugo, a i on je umro i ostavio ga na brigu njegovom amidži, kojeg je Poslanik, a.s., smatrao drugim ocem. I amidža je umro za njegovog života.

Poslanik, a.s., je izgubio i svoju voljenu suprugu Hatidžu, koja je bila njegova jedina utjeha. Tri od njegove četiri voljene kćerke umrle su za njegovog života, iako svaki otac vjeruje da će ga djeca ukopati, a ne on njih. Najbolnija je bila smrt njegovog malog sina Ibrahima, a kad je saznao za to, Poslanik, a.s., je plakao i govorio: ‘Oči mi plaču, srce mi se kida, ali neću reći ništa osim onoga čime je Allah zadovoljan.’

Volim Poslanika Muhammeda, a.s., zato što je toliko boli podnio u potpunoj predanosti Bogu i sa izdržljivošću koja fascinira, dok se mi danas u susretu s najmanjom traumom lahko predajemo i povlačimo iz života. Kad izgubim nekog dragog, govorim sebi kako ja nisam bolja od Poslanika, a.s., i kako je gubitak dio života s kojim moramo živjeti.”

Omneya Ayad, Egipat – novinarka