Porodični život u islamu

Šta poslije vjenčanja?

Fokusirati se na negativne aspekte braka previše je jednostavno, ali voljeti, razumjeti, razgovarati i tražiti kompromis može biti blagoslov za svaki supružnički odnos.

Ako ste tek stupili u brak ili ste na tom putu, ovo je kolekcija praktičnih savjeta za vas.

Budi mu prijatelj

Brak nije veza bazirana na robovlasničkoj osnovi, već ona koja podrazumijeva dva timska igrača koji su djelujući skupa, u mogućnosti da prođu kroz bilo šta.

Veza između vas i vašeg muža trebala bi prevazilaziti granice bračnih drugova i proširiti se na nivo prijateljstva. Trebali biste biti potpuno otvoreni jedno prema drugom, smijati se zajedno, plakati zajedno i imati niz zabavnih aktivnosti zajedno.

Pazi na izgled

Na dan tvog vjenčanja (kao i noći) i u periodu vašeg “medenog mjeseca“ tvoj muž je bio zadivljen tvojom ljepotom i gracioznošću, ali to nije jedino vrijeme kad trebate izgledati divno. Veoma često se dešava da žene već nakon par mjeseci braka zaborave kako se srediti, lijepo odjenuti i namirisati.
Još je gore kad dođe beba. Sva šminka, parfemi i haljine su zamijenjeni benkicama, bejbi uljima i trenerkama.

Prestani! Nemoj postati žrtva isprike „ja sam majka, nemam vremena“. Zadrži sve te parfeme, odjeću i šminku na dohvat ruke jer još možeš izgledati fenomenalno, bez obzira na to koliko si u braku. Svejedno da li imaš idealnu težinu ili ne, potrudi se da budeš lijepa zato što to jesi.

Pravite ustupke i slavite

Nema sumnje da će biti trenutaka kad ćete oboje biti tvrdoglavi da bude po vašem, ali ne dozvoli da te tvrdoglavost nadvlada. Mada vam ponekad može donijeti korist, tvrdoglavost također može narušiti ljepotu veze. Težite kompromisu i naučite se ugristi za jezik, ponekad progutajte ponos i napravite ustupak. To zaista može olakšati teške situacije i biti razlog za slavlje.

Otvorite vrata razumijevanja

Ponekad je teško otvoriti vrata razumijevanja, ali svako posjeduje specijalni ključ, a to je komunikacija, samo je treba znati uspostaviti. Držati stvari potisnutim ne koristi nikome i zbog toga se možeš osjećati kao boca Coca Cole kad se protrese. Šta se na kraju desi? Vulkanska eksplozija. Razgovaraj sa svojim mužem zrelo i s mjerom. Na ovaj način ne samo da se izbjegavaju optužbe i napetost, nego i situacije gdje sve eksplodira i „izađe na vidjelo“.

Upoznaj ga bolje nego njegova majka

Upoznaj svog muža iznutra i bit će lako znati šta on voli ili ne voli. Ne samo da će to ojačati vezu među vama, nego će se on osjećati sigurno znajući da je njegova voljena žena neko ko ga razumije i prepoznaje njegove potrebe. Također će ići u tvoju korist i to da blago razgovaraš s njim kad pokušavate naći rješenje problema.

Zaboravite svijet

Tokom svakodnevne žurbe oko posla i porodice često ostaje malo vremena „za nas“. Neke jednostavne stvari kao što su lutanje po parku, boravak u zoološkom vrtu ili vikend na plaži mogu biti fantastične i vi se možete bolje upoznati. Zato zaboravite svijet i uživajte u međusobnom druženju.

Nađi vremena za sebe

Može biti veliko zadovoljstvo brinuti se o svojoj novoj porodici. Također može biti toliko iscrpljujuće da zaboraviš na sebe. Zavjetuj se da ćeš svakog dana učiniti jedan korak, bilo veliki ili mali, da se razviješ kao osoba. Bilo da pokušavaš memorisati Kur'an, čitati knjigu ili ugađati sebi, čak i ako središ svoju frizuru to može biti ugodna promjena.

Budite istinski tim u jačanju svoje vjere

Može biti potpuno ispunjavajuće klanjati zajedno. Jednostavne stvari kao što je zajedničko obavljanje namaza, ako vaš muž ne može stići u džamiju, učvršćuje vašu vezu i može biti prava duhovna nagrada.

Samostalno učenje ili traženje znanja može biti izolirajuće, ali imati muža s kojim ćete zajedno učiti je prava blagodat. Ne samo da vas povezuje duhovno, nego i jača vašu vjeru.

Fokusirati se na negativne aspekte braka previše je jednostavno, ali voljeti, razumjeti, razgovarati i tražiti kompromis može biti blagoslov za svaki supružnički odnos. Napustite cinizam i uživajte u svojoj zajednici.

Izvor: www.readingislam.com

S engleskog prevela: Seada Sarić