Islamska kultura i civilizacija

Velika džamija u Xianu – duhovna oaza koja čuva 13 stoljeća islamskog naslijeđa

Putujemo do Xiana, drevnog kineskog grada u cijelom svijetu poznatog po svojim znamenitostima: mauzoleju prvog kineskog cara Qin Shi Huanga i njegovoj čuvenoj terakota armiji s više od 8.000 glinenih figura vojnika u prirodnoj veličini koja se danas smatra osmim svjetskim čudom, drevnim gradskim zidinama koje se protežu 14 km oko grada i pružaju spektakularan pogled na okruženje te Velikoj džamiji – jednoj od najstarijih  i najljepših džamija na svijetu koja je jedinstvena i po tome što se u njoj nalazi cijeli Kur'an urezan na 30 drvenih ploča, ispisan na arapskom i kineskom jeziku.

Prvi muslimanski putnici i trgovci stigli su u Xian u periodu vladavine kineske carske dinastije Tang. Prema drevnim spisima iz dinastije Tang, izaslanstvo iz kraljevstva Medina predvođeno Poslanikovim ashabom Sa’dom ibn Ebi Vekkasom doputovalo je u Kinu oko 650. godine preko Indijskog okeana i Kineskog mora do poznate luke Guangzhou. Odatle su putovali kopnom do Chang'ana (današnji Xi'an). Sa'd je donio darove i srdačno ih je primio na kraljevskom dvoru car Tang Kao-Tsung, (r. 650-683). Car je, nakon što se raspitao o islamu, dao opće odobrenje novoj vjeri za koju je smatrao da je u skladu s Konfučijevim učenjem.

Prikaz cijelog kompleksa Velike džamije u Xianu.
Prikaz cijelog kompleksa Velike džamije u Xianu.

Prvobitna džamija u Xianu sagrađena je 742. godine, u vrijeme dinastije Tang, a njen današnji izgled potječe iz 1384, kad je proširena i obnovljena u doba dinastije Ming.

Mihrab džamije u Xianu.
Mihrab džamije u Xianu.

Unutar kompleksa Velike džamije nalaze se četiri dvorišta s mješavinom zgrada i vrtnih površina. U trećem dvorištu smješten je karakteristični minaret, koji je služio za posmatranje mlađaka, a u četvrtom najveći prostor za namaz, s kapacitetom za smještaj hiljadu ljudi.

Minaret
Minaret džamije u Xianu, najčešće korišten za posmatranje mlađaka.

Ulaz u četvrto dvorište džamije u Xianu u kojem je glavni prostor za namaz.

Ulaz u četvrto dvorište džamije u Xianu u kojem je glavni prostor za namaz. Kvart u kojem se nalazi džamija danas pretežno naseljavaju muslimani kineske muslimanske etničke grupe Hui koja je jedna od 56 etničkih grupa službeno priznatih u Kini. U Xianu živi oko 60.000 muslimana.

Džamija u Xianu jedinstvena je u svijetu i po tome što se u unutrašnjosti džamije nalazi 30 drvenih ploča  na kojima je izrezbaren cijeli tekst Kur'ana na arapskom i kineskom jeziku. Svaka ploča sadrži po jedan džuz Kur'ana. Ovaj Kur'an smatra se remek-djelom islamske umjetnosti u Kini.

Drveni paneli s ispisanim cijelim tekstom Kur'ana
Drveni paneli s ispisanim cijelim tekstom Kur'ana

Pogled na vrt i ulaz u četvrto dvorištePripremila: Elmina Mušinović