Nahla kao inspiracija

Putevi znanja od Japana do Kanade – 54 polaznice uspješno završile Nahlinu Školu islama!

U nedjelju, 20. augusta u multimedijalnoj sali CEI Nahla u Sarajevu održana je završna svečanost i dodjela diploma za 54 polaznice 23. generacije Škole islama u učionici i 1. generacije ONLINE programa Škole islama koje su uspješno završile ovaj dvogodišnji program.

Nahlina Škola islama u svoja dva formata (uživo i online) okupila je polaznice iz svih krajeva naše Bosne i Hercegovine, ali i Švedske, Norveške, Holandije, Njemačke, Austrije, Makedonije, Slovenije, Turske, Japana i Kanade.
One su pokazale izuzetnu upornost, odvažnost i odgovoran pristup nastavi. Od 100 učesnica, njih 42 su uspješno završile ONLINE program, dok je od 26 upisanih, 12 polaznica uspješno završilo program u učionici.

Nakon dvije godine kvalitetne saradnje i otvaranja novih vidika polaznice su na svečanoj dodjeli certifikata u CEI Nahla u Sarajevu obilježile završetak programa, ali i nastavak međusobne podrške na putu znanja i kritičkog promišljanja.

Ova svečanost bila je jedinstvena prilika da se žene iz različitih dijelova svijeta, koje su bile dio ovog programa, sretnu na jednom mjestu i analiziraju protekli period edukacije kroz program Škole islama.

“Upisom na ovaj program, vi ste zasigurno preuzele emanet prihvatajući dvogodišnju obavezu te ste svojom predanošću i odgovornošću do samoga kraja pokazale da su resursi uloženi u ovaj program zaista opravdani i iskorišteni na najbolji mogući način. Vrijednost postepenog, kontinuiranog rada, promišljanja i stjecanja znanja jedan je od najboljih načina da od usvojenog znanja i vještina imamo dugoročnu korist, kako nas tome uči i Poslanik, a.s., kroz hadis: ‘Najbolje je ono djelo u kojem se ustraje, pa makar bilo i maleno'”, poručila je polaznicama Sehija Dedović, predsjednica CEI Nahla.

sehija

 

Učesnice online programa koje su svojim mjestom boravka vezane za inostranstvo posebno su istakle važnost ove edukacije:

“Značilo mi je mnogo što sam slušala predavanja na bosanskom jeziku. To je značilo usputno učenje historije, kuture i tradicije mojih roditelja i generacija prije i poslije. Od svih bitnih aspekata nastave na bosanskom jeziku najvažniji za ljude koji žive u inostranstvu je onaj emocionalni, jer smo mi, iako godinima živimo u dijaspori i dalje proizvod svoje zemlje. Neko je rekao ‘Ako razgovarate s čovjekom na jeziku koji razumije, to mu ide u glavu. Ako razgovarate s njim na njegovom maternjem jeziku, to ide u njegovo srce’. Drugim riječima, nastava na bosanskom pružila je holističko iskustvo, jer uzima u obzir bosanske korijene i tradiciju. Kroz predavanja profesorice su često navodile primjere iz svakodnevnog života u Bosni. Predavanja ovdje u Kanadi o islamu bila bi možda ista u suštini, ali bi nedostajao taj emocionalni i kulturni aspekt.” (Emma, Kanada)

“Ako me pitate šta je meni Škola islama donela, tj., promenila u mom životu, mogu vam odgovoriti da je u meni ispravila sve puteve koji vode ka Gospodaru, učvrstila mi je korake na tim putevima i ojačala me duhovno protiv svih nedaća koje putnika snađu kad krene na jedan put. Dala mi je smernice kojim trebam ići da ne bi zalutala. Ojačala me u mom ubeđenju i proširila mi vidike prema horizontu islama. Zahvalna sam Gospodaru što postoji takva institucija i molim ga da je očuva kako bi se još mnoge duše napile s tog izvora.” (Mirjana, Njemačka)

Svoje zadovoljstvo programom istakle su i polaznice koje su pohađale nastavu u učionici:

“Dolazak u Školu islama postao je nedjeljna radost i prelazak u prostor koji me ispunjava najljepšim emocijama. Probudila je uspavanu mene koja je s entuzijazmom i željom za novim znanjima dolazila na časove koje održavaju izvanredne profesorice. Podsjetila sam se na važnost kontinuiranog učenja o vjeri, o našem Gospodaru, o našem Poslaniku, a.s., kao uzoru. Znanje koje sam obnovila i novo koje sam se trudila usvojiti protkalo se kroz moju rutinu koja je dobila poseban sjaj i vedrinu. I dok pišem ove retke o značaju Škole u mom životu, osmijeh je na licu, jer je ona upravo odlična startna pozicija za putovanje koje se zove život sa svrhom kojem svi svjesno ili nesvjesno težimo. Bez znanja o svojoj vjeri i njegove primjene nemoguće je živjeti svrhu. Žene i djevojke koje sam upoznala su prava blagodat, poklon koji čeka svaku polaznicu. Susret s prijateljima na ovakvim mjestima je ono čemu se radujem svakim dolaskom u Nahlu i ono što nosim i poslije završetka Škole. Svakoj onoj koja želi da učvrsti korak kroz život, oplemeni pogled na poteškoće svakodnevnice, da pronađe ohrabrenje u poslu i sigurnost u komunikaciji s ljudima, da radi na sebi, na jačanju svoje ličnosti, da upozna odlične profesorice i divne prijateljice upravo preporučujem Školu islama, ali i bilo koji drugi sličan program koji nudi Nahla, kao izvanredan edukativni centar za jačanje ličnosti žene.” (Nermina, doktorica medicine, Sarajevo)

Našim polaznicama želimo još mnogo uspjeha na putevima traženja znanja, dok željno iščekujemo nove generacije koje će krenuti njihovim stopama!

skola1